ΝΕΑ

Τα νέα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Ad Ad

Άρθρα

ΕΝΩΣΗ

ΕΝΩΣΗ

Γεμιστά με ρύζι και σταφίδες

Γεμιστά με ρύζι και σταφίδες

Τα γεμιστά είναι ένα κλασσικό ελληνικό πιάτο, που το συναντάμε, με μικρές παραλλαγές, σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Τη συγκεκριμένη εκδοχή, με τις σταφίδες και το κουκουνάρι, τη συναντάμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, σαν επιρροή κατά κύριο λόγο από την κουζίνα της Πόλης.
Κεφαλονιά: Οι πειρατές και τα φιδάκια της Παναγίας

Κεφαλονιά: Οι πειρατές και τα φιδάκια της Παναγίας

Πλήθος πιστών συγκεντρώνεται κάθε χρόνο στην αυλή της ιεράς μονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου Κεφαλονιάς, περίπου 25 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, για να δουν τα λεγόμενα «φιδάκια της Παναγίας». Το Δεκαπενταύγουστο τα μικρά φιδάκια εμφανίζονται στο καμπαναριό και η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του ναού.
Ζάκυνθος: Το έθιμο της μαλλιαρής

Ζάκυνθος: Το έθιμο της μαλλιαρής

Το βράδυ της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, ενόψει της Σαρακοστής του Δεκαπενταύγουστου που ξεκινά την επομένη, οι Ζακυνθινοί της πρωτεύουσας του νησιού, «τση Χώρας», συγκεντρώνονται στους παραλιακούς δρόμους που βρίσκονται στις άκρες της πόλης και περιδιαβαίνουν τραγουδώντας και ανταλλάζοντας πειράγματα, περιμένοντας να πάει η ώρα δώδεκα τα μεσάνυχτα.
Απόδραση στο χαλαρωτικό Άγγιστρο!

Απόδραση στο χαλαρωτικό Άγγιστρο!

Απέχει περίπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, 125 χιλιόμετρα απόσταση, λίγο πριν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πρόκειται για ένα μικρό και ήσυχο χωριό που έχει ένα μοναδικό θησαυρό, τα ιαματικά λουτρά. Και μη φαντάζεστε ότι τα ιαματικά λουτρά είναι μόνο για ηλικιωμένους. Οι άνθρωποι στο Άγγιστρο, έχουν οργανώσει όλη την υποδομή για όλες τις ηλικίες.
Όταν… πάντρευαν τη φωτιά!

Όταν… πάντρευαν τη φωτιά!

Το «πάντρεμα της φωτιάς» είναι ένα παλιό έθιμο που, με διάφορες παραλλαγές, τα συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Επειδή τα παλιά χρόνια η Ελλάδα ήταν κυρίως γεωργική χώρα, οι δραστηριότητες (σπορά, καλλιέργεια), αλλά και οι αγωνίες (αβέβαιος καιρός και συγκομιδή) του γεωργού ήταν έντονες στα θρησκευτικά του έθιμα. Η φωτιά στο τζάκι μέσα στο καταχείμωνο μεγάλωνε το όνειρο της σοδειάς και πολλές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων είχαν γεωργικό χαρακτήρα.
Γνωρίστε τη μαγευτική Κερκίνη

Γνωρίστε τη μαγευτική Κερκίνη

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε το 1932, αλλά μόνο τεχνητή δεν θυμίζει. Φύση μαγευτική, ηρεμία, δράσεις και καλό φαγητό περιμένουν τον επισκέπτη. Η λίμνη δημιουργήθηκε όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού.
Ζαγοροχώρια για active τύπους!

Ζαγοροχώρια για active τύπους!

Τα Ζαγοροχώρια δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι 46 ορεινά χωριά στο νομό Ιωαννίνων μέσα στα δάση. Ηρεμία, καλό φαγητό και πολλές active δραστηριότητες είναι τρία από τα χαρακτηριστικά των χωριών, μαζί με το καλό τσίπουρο, για τους μερακλήδες!
Χαλάρωμα στα λουτρά Πόζαρ στην  Αλμωπία

Χαλάρωμα στα λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία

Πρόκειται για έναν προορισμό για το απόλυτο χαλάρωμα. Μη περιμένετε δράσεις, καγιακ,μ ορειβασίες και τέτοια. Μπείτε στη λογική ότι ακόμα και οι active τύποι θα πρέπει κάποια στιγμή να χαλαρώνουν! Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας οργανωμένος προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ξεκούραση, χαλάρωση και τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Υπάρχουν πλήρως οργανωμένες και διαμορφωμένες εσωτερικές πισίνες, τα χαμάμ και τα τζακούζι.
Ad