Μετσοβόνε: Το παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου

2014-10-22 09:35:52
Μετσοβόνε: Το παραδοσιακό τυρί του Μετσόβου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Μέτσοβο είναι μια γραφική ορεινή κωμόπολη στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων στις πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου που φημίζεται, μεταξύ άλλων, για τα νοστιμότατα γαλακτοκομικά της προϊόντα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίσει αναμφίβολα το τυρί Μετσοβόνε, που έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα αλλά και πέρα από τα σύνορα της χώρας, και αποτελεί έναν πρώτης τάξεως μεζέ, αλλά και ιδανικό συνοδευτικό για το κρασί!

Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, από όπου πήρε και το όνομά του, και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η μετσοβέλα. Είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το εξωτερικό του χρώμα είναι κιτρινωπό προς καφετί, ενώ μέσα είναι λευκό προς αχυρόχρουν (χρώμα του άχυρου). Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την ιταλική μέθοδο της Pasta filata, ενώ για να ωριμάσει θέλει να περάσει ένα διάστημα περίπου τριών μηνών.

Το γεγονός ότι για την παρασκευή του εφαρμόζεται ιταλική μέθοδος δεν είναι τυχαία, καθώς η παράδοση θέλει να πήγαν Μετσοβίτες για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία (υπό την αιγίδα του μέγα ευεργέτη της περιοχής Ευάγγελου Αβέρωφ), και όταν γύρισαν κάποιοι από αυτούς παρασκεύασαν το Μετσοβόνε.

Το τυρί αυτό παρασκευάζεται κατά κύριο λόγο από αγελαδινό γάλα ή από μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Συνοδεύεται συνήθως από λευκά κρασιά, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων. Η πιο γρήγορη και νόστιμη εκδοχή του Μετσοβόνε είναι ψητό στα κάρβουνα με λεμόνι.

Το Μετσοβόνε φτιάχνεται σε σχήμα στενόμακρο, σε τρία μεγέθη (1,5, 2,5 και 4,5 περίπου κιλών. Η χημική του σύνθεση είναι:

- Υγρασία περίπου 41,8%

- Λιπαρά περίπου 25,9%

- Πρωτεΐνες περίπου 26,8%

- Άλατα 2,8%


ΣΧΟΛΙΑ

Social Media