Μελεκούνι: Ένα… αρχαίο ελληνικό σνακ!

2014-07-07 11:24:56
 Μελεκούνι: Ένα… αρχαίο ελληνικό σνακ!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το μελεκούνι είναι ένα παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου. Είναι υγιεινό και ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία.

Για να παρασκευαστεί χρησιμοποιείται μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή.

Ιστορικά προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Το μέλι και το σησάμι είχαν πολύ σημαντική θέση στη διαιτολόγιο των αρχαίων Ελλήνων, που γνώριζαν από τότε την υψηλή τους διατροφική αξία. Ακόμα και η ονομασία «μελεκούνι» έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Αποτελείται από 2 συνθετικά μελε και κούνι από το μέλι κα το κουνί (κούνα-ες) όπως λέμε τους σπόρους στη Ρόδο. Προέρχεται από το κόκκων (του κόκκωνος) που στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα σημαίνει σπόρος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μελεκούνι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και συμβάλλει στη μακροζωία. Αυτό οφείλεται στα δύο κυριότερα συστατικά του το αναποφλοίωτο σουσάμι και το μέλι. Το μελεκούνι σε σύγκριση με τρόφιμα τύπου «σνακ» (με ίδιες θερμίδες) όπως σοκολάτες, ντόνατς, μπισκότα, κρουασάν κ.α. έχει μακράν την υψηλότερη διατροφική αξία και προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα στον άνθρωπο.

Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Το μυστικό της συνταγής είναι η αγάπη και η χαρά των στιγμών που συνοδεύει το μελεκούνι και ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής του. Είναι διαφορετικό από τα κοινά παστέλια και αυτό οφείλεται στα συστατικά του και στο τρόπο παρασκευής του. Τρώγοντας ένα μελεκούνι κανείς, νιώθει ωραία, ευχάριστα, κάνει ένα δώρο στον εαυτό του προσφέροντας του, τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του μελιού και του σησαμιού και χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

Στο νησί της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση, στους γάμους και τα βαφτίσια κερνάνε τους καλεσμένους μελεκούνι. Οι γυναίκες του χωριού από το οποίο κατάγεται το ζευγάρι, μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα με τραγούδι και χαρές φτιάχνουν τα μελεκούνια τα οποία τα προσφέρουν στα καλέσματα και στην εκκλησία.


ΣΧΟΛΙΑ

Social Media